MOREENI Tanssit luodolla – jäljet kalliossa

MOREENI (2012)
Tanssit luodolla - jäljet kalliossa

Moreeni: Tanssit luodolla – jäljet kalliossa on tanssiteos, joka valmistui Merenkurkun saaristossa Unescon maailmanperintöalueella kesällä 2012. Tanssiteos toteutettiin osana Pohjanmaan taidetoimikunnan hanketta. Malviniemi Company työskenteli yhteensä viiden viikon ajan maailmaperintöalueella Rönnskärissä, Moikipäässä ja Svedjehamnissa.

Koreografi Mia Malviniemi on saanut aiheet teokseen tutustumalla alueen luontoon ja historiaan sekä haastattelemalla alueen ihmisiä ja asiantuntijoita. Tanssiteos koostuu viidestä erillisestä osasta, jotka ovat syntyneet ulkona Merenkurkun saaristossa. Teoksessa yhdistyvät kokemus luonnosta, saariston historia ja myyttiset tarinat. Koreografia kasvaa vähitellen yksittäisistä pysähtyneistä liikkeistä lopun kollektiiviseen tanssiin.

 

Teoksen osat:

I Mitt land

II Riskilä-duetto
(Riskilä (Cepphus grylle) on kyyhkystä
muistuttava rannoilla elävä mustavalkoinen lintu)

III Jatulintarha; Maa-äiti, Vesi-nainen, Jungfrudans

IV Jakob Rautio, majakanvartija Moikipäästä
(Jakob Rautio tuli Moikipäähän vuonna 1790 ja kuoli
saarella taistelussa Nikita Tolstoin kanssa vuonna 1808.)

V Talkootanssit

Koreografi: Mia Malviniemi

Säveltäjä: Eero Paalanen

Tanssijat: Mirva Väänänen, Saija Luukkonen, Antti Seppänen, Nanna Rahikainen, Sofia Karppi, Josefine Snellman, Johanna Miettinen ja Annu Virtanen

Puvustus: Nina Vana

Tuotanto: Malviniemi Company ja Pohjanmaan taidetoimikunta

 

Osia teoksesta esitettiin kesällä 2020 maailmanperintöalueella mm. Moikipäässä, Rönnskärissä ja Vaasan Taiteiden yössä. Hanke huipentui päätapahtumaan Svedjehamnissa 10.8.2012. Näyttämönä oli vedessä kelluva ponttooni.