Sydämen kukat

Sydämen kukat (2016)

Sydämen kukat on muistojen täyttämä esitys. Teos on suunniteltu muistisairaille ikäihmisille ja erityisesti niille, jotka asuvat palvelutaloissa. Työryhmä on poiminut menneiltä vuosikymmeniltä sekä äänellisiä, visuaalisia ja puvustuksellisia elementtejä teokseen. Ajassa on menty aina 1940-luvulle saakka hyödyntäen mm. radio- ja televisio-ohjelmien äänimaailmaa. Teoksessa eletty historia toteutuu tanssin ja fyysisen ilmaisun kautta, jossa on läsnä nyt ja tässä koettu hetki, yhdessä esiintyjien ja yleisön välillä. Sydämen kukat on vuorovaikutteinen esitys, jossa yleisöllä on halutessaan mahdollisuus osallistua esitykseen. Vuorovaikutteisen esityksen kautta tekijät haluavat mahdollistaa katsojalle monimuotoisen kokemuksellisuuden osana esitystä. Tanssitaiteen saavutettavuus on ollut tärkeä osa projektia. Tätä toteuttaakseen työryhmä vie osia esityksestä myös niiden asukkaiden luokse, jotka eivät voi enää liikkua omasta huoneestaan pois. Esitys voidaan toteuttaa sekä suomeksi että ruotsiksi.

Koreografia ja tanssi: Mia Malviniemi ja Hanna Korhonen

Äänisuunnittelu: Stefan Backas

Tuotanto: Malviniemi Company ja työryhmä

Ensi-ilta 5.10.2016 Ruukinkartanon palvelutalo, Vaasa

Palautetta yleisöltä

Lokakuussa 2016 Sydämen kukat -esitys toteutettiin Vaasassa Ruukinkartanon palvelutalossa. Kokemukset olivat erittäin positiivisia sekä tekijöillä että yleisöllä. Yleisön kommentteja:

”Ihanaa saada piristystä arkeen.”

”Johan me aina istumme täällä ja nyt meille annettiin noin hieno esitys.”

”Vanhan ajan musiikki vei muistoihin”, oli asukas kommentoinut.

”Raikas ja taidolla tehty esitys.”
”Hienoa kun kävitte ja toitte meille tanssitaidetta kotiin.”

Hoitajien kommentti: ”Oli hienoa, kun tulitte pienkotiin. Jokainen sai seurata esitystänne, koska voimat eivät aina riitä lähtemään esim. alakertaan katselemaan ja kuuntelemaan ohjelmia.”

Kohdeyleisö

Teos on suunniteltu ottaen huomioon muistisairaat ikäihmiset, jotka asuvat palvelutaloissa. Esitys soveltuu kuitenkin erilaisille ikäihmisten ryhmille. Katsojia esityksessä voi olla noin 15 henkilöä, jotta vuorovaikutus esiintyjien ja katsojien välillä olisi mahdollisimman välitöntä. Olemme mielellään yhteydessä tilaajaan ennen vierailua saadaksemme hyvän käsityksen siitä, minkälainen ryhmä esitystä on tulossa katsomaan. Pyrimme huomioimaan mahdollisimman hyvin kulloisenkin yleisön.